top of page
  • Foto van schrijverKaats Coaching

3 tips om straks het meeste te halen uit je gymsessies


“Ik kan niet wachten tot de sportschool weer open gaat” is misschien wel een van de meeste voorkomende zinnen die ik de afgelopen periode heb gehoord. En laten we eerlijk zijn: Thuis trainen was/is leuk maar wat is in de gym trainen toch lekker! En alhoewel ik energie krijg van al dat enthousiasme hoop ik dat je enthousiasme gepaard gaat met een goede plan van aanpak en realistisch beeld van de huidige situatie. Ik heb 3 tips voor je om het meeste te halen uit je gymsessies.


1. Je bent op sportschool specifieke oefeningen kracht verloren

Ongeacht je thuis wel of niet hebt doorgetraind: De sportschool specifieke oefeningen die je thuis niet hebt gedaan, daar heb je zeker kracht op verloren. Als jij thuis geen bankdruk set hebt staan die je wekelijks hebt gebruikt zul je met bankdrukken kracht verloren zijn. Zelfs al heb je thuis jezelf een ongeluk gepush-upt: Je kracht met bankdrukken zal lager liggen. Hier dien je rekening mee te houden als je straks weer met bankdrukken start. De kans bestaat nu dat je met teveel gewicht je oefening start waardoor je A. je herhalingsdoel bij lange na niet redt of B. jij een blessure veroorzaakt. Het is dus verstandig om met wat minder gewicht dan je was geëindigd voor de lock-down je oefening weer te starten. Je zult ervaren dat je al snel weer kracht terug wint en in no time op je oude niveau zit.

2. Probeer niet “voor de lock down deed ik…” na te streven

Hoe goed je ook voor de lock down bezig was. Als jij de komende tijd de sportschool induikt met het idee “Voor de lockdown was ik zo sterk en nu haal ik dit niet eens” dan sta je mentaal al 10-0 achter. Met de kans dat jij wilt compenseren en al snel te veel gewicht selecteert met de gevaren benoemd in punt 1 van dien. Of dat jij de komende weken geen enkele lol en of voldoening uit je training haalt. Je bent immers nog steeds aan het inhalen.

Bekijk het liever zo: Nu na de lock down heb je een nieuwe begin situatie. Dit is je start punt en vanaf dit punt ga je stapsgewijs beter en sterker worden. De komende weken zul je dan merken dat je in spiermassa en kracht groeit. En dat is nou eenmaal een stuk lekkerder dan het idee dat je flink achter de feiten aan loopt. Dus laat “voor de lock down” achter je en focus je op het hier en nu.

3. Denk in mogelijkheden

Misschien trainde je voor de lock-down 1,5 uur, deed je paired sets en liep je de hele gym door om programma te doen. De komende periode gaat hoe dan ook logistieke uitdagingen bieden. Zo zul je niet zo makkelijk 2 apparaten bezet kunnen houden, mag je maximaal een x aantal minuten aanwezig zijn en zullen niet alle apparaten toegankelijk wezen. Nu kan je vasthouden aan je programma van voor de lock-down en je enorm frustreren dat dit niet lukt. Of je past je programma aan de nieuwe situatie aan. Zodat je met de mogelijkheden die je hebt de meest effectieve training kan doen.


Kortom… Als de sportscholen zo open zijn is dit een nieuwe situatie voor ons allemaal. Hoe je daar mee omgaat bepaald ook hoe succes vol je trainingssessies zullen zijn. Blijf je in het negatieve hangen van “Dit, dat, zus, zo kan niet meer het is een schande” of denk je positief: “Oke, maar wat kan er wel en hoe zet ik dat voor mijzelf het slimste in?” Het is jouw keuze. En jouw resultaat.

19 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page