top of page
  • Kaats Coaching

Fitness tools: Dipping belt


Als je het mij vraagt is de dipping belt een van de fitness accessoires die het meeste waarde toevoegt aan je fitness programma. Een lullig stukje stof met een ketting er aan voor nog geen twee tientjes. Waarom ik deze dipping belt zo handig vind en wat de meerwaarde ervan is leg ik uit in dit artikel.


De intensiteit van lichaamsgewicht oefeningen vergroten

Met een dipping belt kan je de intensiteit van, oorspronkelijk, lichaamsgewicht oefening vergroten. Aan de ketting van de riem kan je gewichten toevoegen waardoor je niet alleen je eigen lichaamsgewicht moet verzetten maar ook het toegevoegde gewicht. En hierdoor kan je deze oefeningen uitvoeren op de intensiteit die jij wilt. Stel nou dat je op een bepaalde intensiteit traint waarbij de de oefening in de rest van je programma met ongeveer 8-12 herhalingen uitvoert. Aangekomen bij de push ups kan je 30 herhalingen met lichaamsgewicht. Dit is een andere intensiteit die je beter bij je programma aan kan laten sluiten door een dipping belt met daaraan 10-20kg toe te voegen. Nu moet je je lichaamsgewicht+20kg wegdrukken waardoor de intensiteit hoger ligt en beter aansluit bij je doel.


(Micro) laadbaarheid en progressieve overload

Doordat je nu gewicht kan toevoegen aan je lichaamsgewicht oefening kan je structureel progressieve overload toepassen wat resulteert in spiergroei.


Ideale oefeningen voor spiergroei

Ik zal je niet vermoeien met alle materie maar er is een verschil tussen oefeningen waarbij je iets moet wegduwen of naar je toe trekken (Voorbeeld: Lat pull downs). Of oefeningen waarbij jij je eigen lijf ergens vanaf of naartoe beweegt (Pull ups). Deze laatste soort oefeningen stimuleren je spieren net iets meer waardoor het de ideale oefeningen voor spiergroei zijn.


Lichaamsgewicht oefeningen zijn haast nooit bezet

Iedereen die in de sportschool traint weet dat er een aantal oefeningen/apparaten zijn die vaak bezet zijn. Denk aan de:

  • Bench press

  • Lat pull down

  • Cable fly

  • Machine fly

Dezelfde bewegingen die je met deze oefeningen maakt kan je ook doen met lichaamsgewicht oefeningen + dipping belt waardoor ze net zo intensief of zelfs intensiever kunnen zijn:


  • Deficit push ups

  • Pull ups

  • Ring fly's


Deze oefeningen kan je in elk strength/functional rek of plek doen. Vaak worden deze plekken in een reguliere sportschool iets minder bezocht en kan je vrijwel altijd direct je oefening doen. Dit kan je enorm veel tijd schelen waarop je anders aan het wachten ben. En vertrouw me... de oefening is echt even zwaar dan wel zwaarder.


18 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page