Kaats Coaching
Goed slapen: De beste fitness tip die je ooit zult krijgen

Veel mensen slapen te weinig. Zeker in een maatschappij die altijd aanstaat waarbij je ieder uur goed moet benutten. Studeren, jagen op die promotie op werk, ondernemen, gezin, sociaal leven, sporten en hobby’s: Hoe moet je dat in hemelsnaam allemaal in 24 uur proppen waarvan je als je voldoende slaapt slechts 2/3de wakker bent? Je komt vaak uren tekort om aan alles toe te komen wat je graag op een dag wilt doen. Het gevolg? Je pikt tijd van de uren die je hoort te slapen. Vervolgens stap je met een vol hoofd al piekerend in bed en na een tijdje plafonddienst slaap je dan eindelijk. Hoe fris denk je dat je de volgende dag wakker wordt?
Hoelang slapen?
Misschien herken jij jezelf of iemand uit je omgeving in bovenstaande situatie. Die kans zit er wel in want 10% van de Nederlanders slaapt chronisch te weinig: Minder dan 7 uur. En veel Nederlanders die voldoende slapen tikken nog maar net 7 uur slaap aan. Vooral onder ondernemers merk ik het veel. Na een dag werken hebben ze hun training sessie met mij om 20.00 en op de vraag of ze na mij klaar zijn en lekker kunnen uitrusten. Dan krijg ik te horen dat ze nog een presentatie of pitch voor morgen ochtend vroeg moeten afmaken. Als je daar om 21.30 nog aan moet beginnen en deze om 08.30 op de Zuid-as moet geven… dan kan ik je al verstellen dat je die nacht niet voldoende slaapt. Te kort slapen blijkt in de hedendaagse maatschappij heel normaal. De norm voor voldoende slaap voor volwassenen ligt tussen de 7-9 uur. Ik raad dan ook aan om je te richten op 8 uur kwalitatieve slaap.
Het effect van chronisch slaaptekort
Ben je bezig met afvallen/droog trainen? Ben je bewust bezig met kracht training? En/of hou je er gewoon een fitte lifestyle op na? Dan is het zeer nadelig om chronisch te kort te slapen. Ik geef je een paar voorbeelden van welke invloed dit op je kan hebben:
Effect 1. Je gaat meer eten
Mensen met chronisch slaapgebrek krijgen meer kcal binnen dan mensen zonder chronisch slaapgebrek.
Effect 2. Je raakt minder goed verzadigd
En desondanks je meer eet, raak je niet beter verzadigd. Sterker nog: Mensen met chronisch slaapgebrek raken na een maaltijd minder goed verzadigd dan mensen zonder slaapgebrek.
Effect 3. Je metabolisme vertraagd
Een chronisch slaaptekort zorgt ervoor dat je minder onbewust beweegt. Iemand die normaal gesproken veel praat “met zijn handen” zal bij chronisch slaaptekort stiller staan en zo minder energie verbanden.
Effect 4. Je fysieke herstel is ruk
Wanneer je aan krachttraining doet ben jij je lijf elke sessie een klein beetje aan het slopen om in periode van rust te laten herstellen tot een hoger niveau. Dan moet je je lijf wel die rust gunnen om dat te doen. Het gebrek aan volledig herstel kan er voor zorgen dat je minder presteert in de gym.
Voorbeeld:
Een coachee heeft chronisch slaapgebrek en heeft als opdracht een oefening 3 setjes van 8 herhalingen te doen. Zijn resultaten zijn:
- Training 1: 8,6,5
- Training 2: 8,5,5
- Training 3: 8,6,4
Deze coachee doet na een periode van voldoende slaap dezelfde oefening:
- Training 1: 8,8,7
- Training 2: 9,8,7
- Training 3: 8,7,7
Deze coachee kan in periodes van goede slaap dus meer training volume aan dan tijdens slaapgebrek.
Effect 5. Je cognitieve capaciteiten nemen af
Dat is dure taal voor: Je wordt letterlijk dommer van slaapgebrek. En dan sta je open om fouten te maken. In je voedingskeuzes, in je trainingsplanning en noem maar op.
Moraal van het verhaal
Je hebt kunnen lezen dat je van chronisch slaapgebrek makkelijker te veel eet, dit eten ook nog lang niet altijd verzadigd en dit alles terwijl je energiebehoefte door slaapgebrek al lager ligt en je hierdoor nog minder eten nodig hebt (Iets met een vicieuze cirkel?). Je kunt tijdens je trainingen minder aan en je intellect komt ook niet helemaal top uit de verf.
Door je slaap te verbeteren zal je:
- Jezelf makkelijker aan je voedingsplan houden
- Eerder verzadigd raken na je maaltijden
- Kan je vanwege een optimaal metabolisme iets meer kunnen eten
- Betere prestaties in de gym neerzetten
- Intellect tot zijn recht komen 😉
Hoe kan je beter slapen?
Hier zijn veel tips voor en in de loop van de tijd zal ik er een aantal met je delen. Tot die tijd geef ik de naar mijn inziens de meest relevante tips:
- Gun jezelf de kans om 8 uur te slapen. Moet jij om 07.00 op? Zorg er dan voor dat je voor 23.00 in bed ligt.
- Leg je telefoon in de woonkamer aan de lader en neem deze dus niet mee de slaapkamer in. Koop een wekker met rood ligt en verban alle elektronica uit de slaapkamer. Zodat de slaapkamer weer ingericht is waarvoor die bedoeld is: Slapen.