top of page
  • Kaats Coaching

Hoe kan iemand zijn niet-zo-fitte-lifestyle eigenlijk veranderen?


Een fitte lifestyle; het is een term die veel gebruikt wordt. Voor een betere conditie of voor meer energie tijdens dagelijkse bezigheden. Maar de term wordt, laten we eerlijk zijn, het meest gebruikt als synoniem voor een fitter, strakker, gespierder en of mooier lichaam. En daar is tot op zekere hoogte niets mis mee. Want als je weet welk doel je precies wilt bereiken kan je ook de dingen gaan doen die je dichter bij dit doel brengen. Maar goed wat zijn “die dingen” dan precies? In de komende artikelen probeer ik daar antwoord op te geven.


Het coach perspectief

Als coach kan ik op bovenstaande vraag heel simpel antwoord op geven:


- Exact de hoeveelheid kcal, eiwitten, vetten en koolhydraten eten die ik je wekelijks voorschrijf.

- Exact de trainingen uitvoeren zoals en wanneer ik ze wekelijks voorschrijf.

- De dingen laten die ik je verbied te doen.


Nou hebben we dat lastige onderwerp ook weer behandeld. Ik heb het antwoord in 3 bulletpoints gegeven. En alhoewel dit in theorie je zeker gaat helpen een fit fysiek te bereiken hoop ik dat je, net als ik, hier je vraagtekens bij plaatst. Want als het zo makkelijk klinkt… waarom worstelen mensen dan nog steeds met hun niet-zo-fitte-lifestyle?


Aanpassingsvermogen

En dat komt omdat een lifestyle verandering om aanpassingsvermogen vraagt. Hoe groter de verandering hoe meer dit om je aanpassingsvermogen vraagt. Van 0 x in de week sporten en volle spaarkaarten van de plaatselijke snackbar naar 6x in de week trainen, 7x 5km lopen en max 1200kcal per dag eten is een enorme lifestyle verandering. Bij de meeste mensen zal dit enorm veel van het aanpassingsvermogen vragen met als gevolg dat men hier al snel mee stopt of er mentaal aan onderdoor gaat. Beide lijkt mij niet wenselijk.


Het sporters perspectief

Ik hoop dat je begrijpt dat ik de bovengenoemde punten niet bij mijn coachees toepas. Gek genoeg kom ik vaak zat in gesprek met mensen die een soortgelijk regime zichzelf wel aandoen. En alhoewel ik ze al vragenderwijs probeer te laten inzien dat dit niet houdbaar is zijn ze vastberaden: Ze moeten en zullen 6x per week trainen, cardio doen op lege maag en een streng dieet van een of andere influencer volgen waarvan ik de naam alweer vergeten ben.

Helaas kan ik mij geen succesverhaal herinneren. Ik zie deze sporters een paar weken lang in de gym rondlopen maar vaste gezichten in de gym worden het nooit.


Hoe dan wel? Low hanging fruits

Wat ik je met bovenstaande alinea’s probeer te vertellen is dat jij je aanpassingsvermogen kan overvragen. Door om minder grote aanpassingen en/of minder aanpassingen in totaal te vragen vergroot jij de kans dat jij deze aanpassingen ook eigen maakt. Zo worden deze aanpassingen als het ware een onderdeel van jouw fitte lifestyle.


En dat noemen coaches “Low hanging fruits”. Met andere woorden: De fruitstukken uit de appelboom pakken waar je wel bij kan. Een metafoor voor: Aanpassingen doen die wel in je vermogen liggen.


Afhankelijk van hoe niet-fit je lifestyle kan je deze aanpassingen groter/kleiner maken. Denk hierbij aan wekelijkse aanpassingen die je toepast. En zodra je ze een week lang onder controle hebt voeg je de week erop de volgende aanpassing toe.


Voorbeelden (maar niet beperkt tot) zijn:


- Suiker in de koffie vervangen voor zoetjes

- Geen melk meer in je koffie drinken

- Mayonaise vervangen voor yogonaise

- 2x per week de wekker een half uur eerder zetten en een half uur wandelen

- 1x per week met de fiets naar werk

- 1 x per week 45 minuten krachttraining


Kleine stappen

Het zijn kleine stappen maar vele kleine stappen kunnen ook een flinke afstand afleggen. Pas dit principe een jaar lang doe en kijk dan eens terug over hoe grote verandering je, zonder al te veel moete, hebt doorgemaakt. Een verandering die je, als je deze in een keer had ingevoerd, waarschijnlijk niet volgehouden had.


Succes!

47 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page