top of page
  • Kaats Coaching

Hoe te trainen als de sportschool straks weer open is


Nu er voorzichtig verwacht wordt dat kappers en terrassen weer open gaan zal het niet lang meer duren voordat de sportscholen openen. Ongetwijfeld met de nodige aanpassingen maar met een beetje geluk kan jij zo weer flink wat gewicht op die stang doen en pompen! Maar goed… hoeveel gewicht is dat? Pak jij je trainingen op waar je gebleven was? Of is het verstandig om met iets minder gewicht te starten? In dit artikel geef ik je er mijn kijk op.


Lock-down: Thuis trainen

Aan het begin van het jaar stond je in de gym lekker je ding te doen. Trainen, trainen en nog eens trainen en iedere keer als een oefening goed ging deed je er wat gewicht bij. Want dat is, in een goed uitgeruste gym, de voornaamste methode van progressie boeken: Steeds meer gewicht toevoegen. En toen konden we 16 maart ineens allemaal niet meer naar de gym. Vanaf dat moment zijn de meeste van ons thuis gaan trainen. En laten we eerlijk zijn: Lang niet iedereen heeft thuis dezelfde mogelijkheden als in de sportschool. Dus als je thuis bent gaan trainen heb je waarschijnlijk je trainingen aangepast aan je mogelijkheden: Meer herhalingen, vermoeidheid setjes toepassen, clustersetjes toepassen, trainen tot falen, Kaatsu training…. You name it. Er zijn veel methodes die jij de afgelopen periode hebt kunnen toepassen om thuis alsnog effectief te kunnen trainen en zelfs spiermassa op te bouwen! Maar een ding is zeker: Het karakter van deze trainingen heeft waarschijnlijk veel meer op vermoeidheid en hoge herhalingen gelegen en veel minder op trainen met zware gewichten zoals je in de gym gewend was. Stel dat de sportscholen over 10 dagen weer open gaan… Dan zijn ze 2 maanden dicht geweest. Welk effect denk jij dat deze andere manier van trainen heeft gehad op straks weer trainen in de gym?


Het effect van de lock-down op je trainingen in de gym

Wanneer jij weer gaat trainen in de gym en er aan denkt om gelijk met het gewicht verder te gaan trainen waar je was gebleven denk dan even goed aan het volgende:

- Je spieren, pezen en banden zijn de afgelopen twee maanden het niet gewend om zwaar gewicht te verzetten aangezien ze vooral bezig zijn geweest met lichter gewicht vaker te verzetten. Het is belangrijk om je spieren, pezen en banden gemoedelijk weer te laten wennen aan minder herhalingen en meer gewicht.

- Je kan ongetwijfeld technisch mooi trainen maar dit heb je al twee maanden niet met zwaar gewicht gedaan. Het is belangrijk dat je deze skills onder de knie hebt voordat je spieren, pezen, banden en gewrichten met zwaar gewicht belast.


Het niet respecteren van bovenstaande punten kan er voor zorgen dat je pezen of banden kneust, inscheurt of erger. Dan ben je flink geblesseerd en gaat het nog veel langer duren voordat je weer zwaar kunt trainen. Redelijk contraproductief lijkt mij.


Het advies

Zet je ego opzij en start eens met 20%(of hoger) minder gewicht dan je geëindigd bent in de gym. Je merkt dan snel genoeg hoe je lijf hier op reageert. Afhankelijk van hoe je lijf de training aankan verhoog je elke week tot je weer op het niveau bent aangekomen waar je was gestopt in de gym. Voor de een zal dat een paar weken duren en voor de ander wellicht meer dan een maand. Uiteindelijk moet je je realiseren dat jij voor jezelf traint. De voorwaarde daarvoor is wel dat je daadwerkelijk kan trainen en niet dat je een week na de lock-down je al bij de huisarts mag melden met een zware blessure.

Dus train slimmer en start met wat minder gewicht. Wil jij graag begeleid worden in de transitie van thuis trainen naar trainen in de gym? Dan staat Kaats Coaching voor je klaar! Check het aanbod.

29 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page