top of page
  • Kaats Coaching

Hoe voorkom je het jojo effect?


Wie doelbewust bezig is met gewichtsverlies of het verlagen van het vetpercentage wil een ding niet: En dat is dat het gewicht/vet er na een intensieve periode hier aan gewerkt te hebben er zo weer aan zit. Het zogenoemde jojo effect. Vaak lukt het afvallen of verlagen van het vetpercentage voor een tijdje wel maar is de fysieke transformatie niet duurzaam. En als je het mij vraagt is dat een best ontmoedigend vooruitzicht. Hoe kan je dit jojo effect voorkomen? Ik dit artikel probeer ik je bewust te maken van, als je het mij vraagt, het belangrijkste principe van duurzaam gewicht/vet verlies.


Afvallen: De geïsoleerde benadering

Wat ik veel zie is dat veel mensen afvallen als een geïsoleerd proces zien:

Wens: Een strakker fysiek

Gedrag: Ik eet wat minder.

eindresultaat: Afvallen.


En als je dit structureel toepast, van uitgaande dat “wat minder eten” er voor zorgt dat je in een negatieve energiebalans verkeerd, zal je ook afvallen. Wanneer je motivatie om af te vallen groot genoeg is hou je dit ook wel even vol en zal je gewicht dan wel vet verliezen. Ongeacht welk dieet je volgt of welke aanpak je kiest. En daarom zijn snelle diëten nog steeds razend populair: Motivatie hoog, blik op oneindig en even een paar weken doorbijten voor dat strakker fysiek. Van het 12 weken programma dat je volgt ga je de eerste 3 weken als een speer. De motivatie zit er lekker in. De volgende 3 weken gaan iets langzamer maar dat geeft niet. De volgende 3 weken haal je nog minder resultaat en je hunkert naar die dikke vette hamburger die jij jezelf beloofd heb na de 12 weken. De laatste 3 weken moet je strijden voor een paar 100 gram gewichtsverlies. Je gaat eens lekker uit eten om het goed te vieren. Hierna ga je weer “gewoon” eten. En tot je verbazing weeg je 12 weken later weer net zo veel als voor je dieet. Dit is exact wat het jojo effect inhoudt.


Het jojo effect ontstaat naar mijn inziens door het geïsoleerd focussen op het eindresultaat: Een slanker fysiek. Wanneer je hier op deze manier mee bezig bent ben je puur en alleen bezig met het stofwisselingsproces terwijl jij zelf bepaald wat je in je mond stopt en hoeveel je beweegt. Hier komt ook gedrag bij kijken. Daarom vraagt duurzaam afvallen om een meer omvattende aanpak.


Duurzaam afvallen: De holistische benadering

Als je wilt afvallen vraag jezelf dan eens af: Hoe ben ik in eerste instantie op dit punt gekomen dat ik nu wil afvallen? Je zult tot de conclusie komen dat de lifestyle die je de afgelopen periode hebt geleefd hier aan ten grondslag ligt. Of je nou gewoon lekker hebt geleefd, of dat je in een stressvolle periode meer hebt gegeten, of dat je simpelweg niet bewust met je voeding en fysiek bent omgegaan een ding staat vast: Deze lifestyle heeft ertoe geleid dat je nu op het punt bent dat je wilt werken aan een slanker, gezonder fysiek. Is het dan logisch om je te focussen op puur afvallen? Wat gebeurd er denk je als je wederom teruggaat naar de lifestyle die je voor het afvallen leefde? Dan kom je waarschijnlijk net zo hard weer aan.


Naar mijn mening is het beter om je te focussen op de lifestyle die je momenteel leeft en de lifestyle die je wilt leven. In plaats van de fysieke transformatie (lees: afvallen) centraal te stellen adviseer ik om je lifestyle transformatie centraal te stellen:

Wens: Een strakker fysiek

Focus: Mijn huidige lifestyle aanpassen naar een gezondere lifestyle die bijdraagt aan mijn wens

Gedrag: Alle activiteiten die in positieve zin duurzaam bijdragen aan een gezondere lifestyle

Gevolg: Lifestyle transformatie

Eindresultaat: Afvallen


Hierbij ligt de focus op het gedrag en niet op het eindresultaat. Het is namelijk het gedrag dat uiteindelijk voor het eindresultaat zal zorgen. Wanneer dit gedrag verdwijnt bestaat de kans dat het eindresultaat ook verdwijnt: Het zogenoemde jojo-en. Maar wanneer je gedrag duurzaam is veranderd en je duurzaam het gewenste gedrag laat zien zal het gewenste eindresultaat ook blijven.


Focus op eindresultaat vs gedrag en het effect op je mindset

Door je op het eindresultaat te focussen: Het gewicht op de weegschaal of je vetpercentage kan je makkelijk gedemotiveerd raken wanneer het eindresultaat even niet naar wens is. Door je op het gedrag te focussen maak je je geen zorgen over het eindresultaat zolang jij maar weet dat jij hebt gedaan wat je moest doen.


Voorbeeld:

1. Cindy heeft haar lifestyle plan gisteren goed gevolgd: Ze heeft haar training sessie gedaan, ze heeft voldoende bewogen en ze is binnen haar kcal budget gebleven. Eindresultaat: -0,5kg.

Focus op eind resultaat: Gisteren was een goede dag.

Focus op gedrag: Gisteren was een goede dag.

2.Cindy heeft vandaag haar lifestyle plan goed gevolgd: Ze heeft haar training sessie gedaan, ze heeft voldoende bewogen en ze is binnen haar kcal budget gebleven. Eindresultaat: -0,0kg.

Focus op eind resultaat: Vandaag was een slechte dag!

Focus op gedrag: Vandaag was een goede dag.


Als Cindy zich zou focussen op enkel het eindresultaat zou vandaag een slechte dag zijn. Terwijl ze exact het zelfde heeft gedaan als gisteren en toen wel 0,5kg afviel. Dit zorgt voor een onnodige negatieve ervaring. Terwijl als Cindy zich zou focussen op haar gedrag ze tevreden mag zijn. Ze heeft het 2 dagen goed gedaan. En dat gewicht? Dat volgt vanzelf wel.


Conclusie

Als je wilt afvallen/droog trainen/cutten focus je dan niet op het eindresultaat maar focus je op je gedrag waarmee jij je lifestyle veranderd. Door je lifestyle duurzaam te veranderen zal je vanzelf je gewenste eindresultaat halen. Focus je hierbij op het doen van de juiste dingen die bijdragen aan een duurzame lifestyle verandering. Dit kun je bereiken met een duurzaam en goed doordacht fitness en lifestyle plan. Als je deze consistent blijft volgen dan maak jij je niet druk als je even niet afvalt omdat je weet dat afvallen het logische gevolg is van het volgen van een goed lifestyle plan. In dit lifestyle plan moeten echter wel de juiste activiteiten en richtlijnen staan. Vind je het lastig om zelf je lifestyle plan te bepalen? En wil je graag begeleid worden in het aangaan van een gezondere en fittere lifestyle? Dan is online coaching wat voor jou.

21 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page