top of page
  • Foto van schrijverKaats Coaching

Omgaan met weerstand


Het is een van de grootste obstakels die je gaat tegenkomen wanneer jij er bewust voor kiest om af te vallen: Weerstand. Ongeacht je achterliggende motivatie. Of je nou wilt afvallen puur voor de gezondheidsvoordelen of omdat je gewoon een slank fysiek wilt waar jij je blij en happy in voelt. Weerstand zul je altijd tegenkomen. Van “Ach drink nou gezellig mee” tot “Schat je ziet er toch goed uit zo? ”. Vaak komt deze weerstand juist van de mensen waarvan je de steun juist zo hard nodig hebt. Hoe komt dat toch? En wat kan je er aan doen? In dit artikel geef ik je er mijn kijk op.


Waar komt weerstand vandaan?

Als ik uit mijn eigen coaching en persoonlijke ervaring mag putten, en daar de ervaringen van bevriende trainers en fitte personen aan mag toevoegen kan ik de volgende redenen bedenken waar weerstand op jouw (geef het een naam) afval/cut/droogtrain traject dan wel plan vandaan komt:


Dieet #100

Heb je haar weer met haar dieet… Denken de mensen om je heen. Niet heel gek. Want een goed voornemen als een dieet sneuvelt meestal binnen 30 dagen. Gelukkig ben jij niet aan een dieet bezig maar verander jij je lifestyle. Maar dat begrijpen de mensen om je heen niet altijd even goed. Of je ze dat kan kwalijk nemen? Dat is een kwestie van opinie. Maar bekijk het eens van hun kant: Om je heen zie je zoveel mensen die aan het ene of andere dieet/detox/booty shape programma beginnen en 2 weken later zie je ze al weer semi beschonken in de lampen hangen. Wanneer jij aan een dieet / programma begint denken mensen “Ach over een week doet ze wel weer normaal”. Maar goed…. Deze lifestyle is voor jou het nieuwe normaal. En dat mag je ze best duidelijk maken.


De huis-tuin-en-keuken-diëtist

In je omgeving kun je mensen tegen komen die 100 specialisaties hebben. Ze weten je haarfijn uit te leggen hoe jij je relatie moet aanpakken, je kinderen moet opvoeden en ze weten ook zonder ook maar enige inzicht in jouw lifestyle, doelen, wensen, uitdagingen en persoonlijkheid te vertellen wat voor jou een geschikt gewicht is en met welke aanpak je daar het beste kunt komen. Dit zijn mensen die graag advies geven. Als je ze vervolgens vraagt waar dit advies vandaan komt krijg je antwoorden als “Ja ik zit in een hele goeie Facebook groep” of “Buurvrouw Ans heeft dat gedaan en die…”. Enfin: Ik hoop dat je de inhoud van dit advies zelf op waarde kan schatten…


Meneer/Mevrouw Goed bedoeld

Mijn moeder is er zo een. Mevrouw “goed bedoeld”. Sorry mam <3. Ik vertelde haar van de week dat ik dicht bij mijn doelstelling kwam. En waarschijnlijk nog 1 a 2 kg zal zakken. Even ter context. Ik deelde dit met haar als deelgenoot omdat zij net bezig is met afvallen. De Ik-moet-voor-mijn-kuikentje-zorgen jas ging aan en voordat ik uitgesproken was zei ze: “Maar je bent toch goed zo?”. Enigszins gewapend tegen deze weerstand vroeg ik haar waarom ik zo goed was? “Ja je moet toch niet meer afvallen?” Ik vroeg haar: Maar als dat nou mijn wens is? Is dat dan ongezond? Met welk gewicht ben ik ongezond mama? En wat als ik er nu veel plezier uithaal om dit te doen? Telt dat niet mee? “Tja… weer ik eigenlijk ook niet” kreeg ik te horen. Zit er ook maar iets kwaads in haar weerstand? Nee absoluut niet. Maar personen met minder kennis van zaken laten graag hun mening horen puur omdat zij denken dat dit het beste voor jou is. En dat is de reden dat coaching van een professional juist zo belangrijk is!

De saboteur

Wanneer jij een werkt aan een fitter/slanker fysiek zijn er altijd mensen in jouw omgeving die zich hier aan spiegelen. Ze worden geconfronteerd met hun eigen tekortkomingen. Want terwijl jij gedisciplineerd zondag 08.00 opstaat om te sporten en een bakje kwark soldaat te maken, worden zij wakker om 11.00 en bedenken ze zich al of ze vanavond een kip 9 of kip 20 gaan bestellen. Dit zijn mensen die op verjaardagen je proberen over te halen om net als hun toch wat lekkers te nemen. Niet zo zeer voor jou maar meer om hun eigen schuldgevoel te verminderen dat zij ongegeneerd hele borrel planken soldaat maken. Ik maak dit bij veel coachees mee en coach hier ook actief op. Bij een coachee was dit zelfs zo erg dat toen een vriendin een rondje drinken ging halen in de kroeg en ze om water vroeg ze een wijntje kreeg… En nee dit had haar vriendin niet verkeerd verstaan.


Hoe ga je om met weerstand?

Met weerstand omgaan is aan het begin best lastig. Want dan is je hele lifestyle verandering nog best spannend. Maar als je hier vanaf het begin bewust mee omgaat en je omgeving ziet hoe serieus je bent zullen de meeste mensen je vanzelf gaan ondersteunen. Hier 3 belangrijke tips die Kaats Coaching in de praktijk altijd goed geholpen hebben:


1. Maak duidelijk waar je mee bezig bent

Lets face it… Als die vriendin die al jaren jojoot met haar gewicht je verteld dat ze wat nieuws gevonden heeft denk je zelf ook “Och.. gaat ze weer” (al mag je dat ook best steunen!). Maar als jij je omgeving duidelijk maakt dat jij je lifestyle gaat omgooien en daar een goede aanpak voor hebt bedacht, uitgekozen dan wel ingekocht dan gaat het bij anderen ook meer leven. Zeker als je mensen verteld wat het inhoud en hoe ze je kunnen helpen. Naar mate ze zien dat dit niet een ik-geef-het-na-10-dagen-op dieet is zal je omgeving ingaan zien dat dit geen fase is en zal je steeds meer gesteund worden.


2. Maak van jouw lifestyle niet die van een ander

Voor je omgeving kan het best een eng idee zijn dat jij je lifestyle veranderd. Zo kan je omgeving denken dat ze perse op jouw manier mee moeten eten. Of je omgeving denkt dat als ze met je uit eten gaan ze alleen in saaie salade bars kunnen gaan eten. Maak je omgeving duidelijk dat jij wilt veranderen en dat je niet bezig bent hen te veranderen. Zo kan je prima avond eten voor het hele gezin koken waarbij iedereen lekker en naar wens eet en jij je aan je nieuwe lifestyle regels kan houden. Zo kan je bijvoorbeeld een heerlijke groene curry maken. Voor het gezin met rijst en voor jou met bloemkool rijst. En qua restaurantkeuze… Als jij je hier een beetje op voorbereid en vast op de kaart spiekt kan je vrijwel in ieder restaurant prima terecht.


3. Blijf jezelf vertellen waarom en voor wie je dit doet

Als je er voor hebt gekozen om een fitte lifestyle te omarmen en je komt weerstand tegen blijf jezelf dan vertellen waarom je dit wilt en voor wie je dit doet. Namelijk voor jezelf. Wanneer jij veranderd zal je altijd mensen hebben die met je mee veranderen, die je verandering accepteren en respecteren. Maar je zult ook mensen ervaren die zich blijven afzetten tegen je verandering. Het is heel niet erg om gedurende deze verandering iets meer afstand te bewaren tot mensen die alleen maar negativiteit toevoegen aan je lifestyle verandering. Sterker nog… vaak gaat dit deels vanzelf. Zo blijven de mensen met een positieve vibe over en dat zijn vaak de mensen die waardevolle bijdragen kunnen leveren aan jouw lifestyle verandering.

Tot slot

Als jij iets aan jezelf wilt veranderen. Go for it. Deze periode is bij uitstek ideaal om jezelf opnieuw uit te vinden, jezelf uit te dagen en veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven. Hier zul je altijd weerstand bij ondervinden uit verschillende hoeken. Wees je daarvan bewust en ga er gewoon voor! Wil jij werken aan een fitte fysiek / lifestyle en daarbij gecoacht worden? Ook onder andere op omgaan met weerstand. Dan staat Kaats Coaching voor je klaar.

34 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page