top of page
  • Foto van schrijverKaats Coaching

Succesvol werken aan een fitte lifestyle: Focus op wat wel mag!Twee weken terug sprak ik over de “low hanging fruits methode” voor het aangaan van een fitte lifestyle. Kort samengevat: Dat je zeg maar niet gelijk je hele leven op zijn kop gooit maar juist start met dingen aanpakken die voor het oprapen liggen. Suiker in je koffie vervangen met zoetjes bijvoorbeeld. Vandaag behandel ik een iets abstractere “low hanging fruit”: Focussen op wat wel mag.


Ken je dat?

… Dat je op een verjaardag zit en dat tante Karen dankt voor taart en het bakje chips dat rondgaat? Vervolgens tovert ze haar Tupperware bakje met wortels erbij en begint er heerlijk op te knabbelen. Als je haar vraagt waarom legt ze je uit dat ze op dieet is. Een dieet waarbij ze NIET mag ontbijten, GEEN suikers mag eten, NIET mag snoepen, GEEN verzadigde vetten binnen mag krijgen en op verjaardagen dus ook GEEN taart mag eten. En als tante Karen halverwege het lijstje met dingen die ze niet mag is vraag jij jezelf af wie ze heeft moeten vermoorden om dit straf regime te krijgen…

Goede kans dat je bovengenoemde (of soortgelijke situatie) herkend. Misschien wel bij jezelf. Niet zo gek ook want wie gezonder wilt leven/ wilt afvallen zal veranderingen in zijn huidige manier van doen moeten vinden. En dat wordt in diëten nog al snel vertaald naar allerlei dingen die je niet mag.


En dat werkt niet…

… want restricties zijn niet leuk. Zeker niet als je al de dappere stap hebt gezet om aan een fitte lifestyle te werken. Dat is namelijk spannend. Het laatste waar je zin in hebt is de negativiteit van allerlei dingen die je niet zou mogen doen.

Daarnaast zou een fitte lifestyle idealiter iets zijn wat je de rest van je leven wilt onderhouden. Maar als die fitte lifestyle gebaseerd is op een shortlist met zaken die je niet mag doen, eten, genieten… denk je dan dat je het werkelijk waar een leven lang vol gaat houden? Natuurlijk niet…. En dat is de reden waarom veel mensen na het afvallen met behulp van een dieet weer razendsnel aankomen (En weer het dieet inkopen en gaan volgen. Snap je het businessmodel?). Dat moet anders kunnen!


Door je te focussen op wat wel mag!

Maar laten we dat eerst eens in perspectief plaatsen: Als je wilt afvallen zal je een negatieve energiebalans moeten hanteren. Dat betekent dat je niet onbeperkt het buffet kan plunderen en dat je bedachtzaam met je calorieën om moet gaan. Zolang je dit respecteert hoef je jezelf geen enkele restrictie op te leggen. Echter hebben je acties wel consequenties. Als je bij Kaats Coaching traint leg ik je die uit. Bijvoorbeeld:


- Je mag best een Big Mac en friet eten alleen kost het je wel 700 kcal. Als je daar de rest van de dag geen rekening mee houdt dan draagt deze dag niet bij aan afvallen.

- Je mag best alcohol drinken. Maar een vaasje is al snel 200kcal. Heb je al eens over Bacardi cola light a 65 kcal per glas nagedacht?

- Die reep Tony’s is heerlijk! Maar een hele reep vult niet je maag maar wel je kcal budget. Kan je er net zo van genieten als je een kleine reep koopt? Dan hou je kcal over om je maag te vullen.


Hierdoor is werken aan een fitte lifestyle een stuk leuker, beter vol te houden en ook duurzaam want als jij je gewenste fysiek hebt bereikt kan je op de zelfde manier doorgaan.


Laat je dus niet beperken en focus je op wat wel mag. En wil je daar een keer over sparren? Stuur mij gerust een bericht. Of schrijf je in voor online coaching en we gaan komende week nog samen aan de slag!

28 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page