top of page
  • Kaats Coaching

Verborgen calorieën en de invloed op afvallen


Als je het hebt meegemaakt zal je het vast herkennen: Er is niets frustrerender dan jezelf serieus in te zetten om af te vallen, te cutten of droog te trainen. Jezelf aan de richtlijnen en het calorie budget dat je daarvoor gebruikt te houden en maar geen of weinig resultaat te halen. Je doet toch %^$#%# de dingen die je moet doen? Althans dit denk je. Wist je dat veel mensen zwaar onderschatten hoeveel kcal ze daadwerkelijk binnen krijgen? Dit kan aan meerdere oorzaken liggen:


- Het verkeerd inschatten van portie groottes

- Een te vol hoofd waardoor er bij het tracken van voeding soms wat wordt vergeten

- Verkeerde producten met onjuiste voedingswaarden selecteren in de food-track app

- Verborgen calorieën: Calorieën waarvan je niet bewust bent dat je ze binnen krijgt.


En deze laatste oorzaak vertel ik je graag meer over.


Wat zijn verborgen calorieën?

Zoals al kort uitgelegd zijn dit calorieën waarvan jij niet bewust bent dat je ze binnen krijgt. Soms ben je er niet bewust van dat hier ook calorieën in zitten omdat dit additieven zijn op de hoofdmaaltijd. De hoofdmaaltijd schrijf je keurig in je app op. Het additief echter niet. Of het komt omdat je het drinkt en je bij voeding denkt aan alles wat je eet en niet perse wat je drinkt. En tot slot krijg je ook calorieën binnen van producten waarmee je eten bereidt.


Voorbeelden

Suiker: In een suikerklontje zitten 20 kcal. Als jij bij elk kopje koffie/thee een suikerklontje neemt kan dit, zeker wanneer jij hier veel van drinkt, aardig oplopen.

Melk door de koffie: Het zelfde geldt voor melk. Het is op werk erg verleidelijk om op cappuccino te drukken. Maar waar zwarte koffie slechts 1kcal is, heeft cappuccino de voedingswaarde van 71 kcal.


Verse jus d’ orange: Al hoewel er veel te zeggen valt over de micro nutriënten in verse jus d’ orange is dit niet een magisch drankje waar je ongelimiteerd van kan drinken “want het is toch goed voor je”. Verse jus d’ orange bevat al snel 75 kcal per glas.


Keelsnoepjes: Goed voor de keel? Ongetwijfeld. Maar in keelsnoepjes van Anti-flu bijvoorbeeld. De beroemde snoepjes in het oranje papiertje zit 13 kcal per stuk. Hier merk je niet zo veel van als je er eentje neemt om je keel te smeren. Maar stop de lege papiertjes voor de grap eens in je zak en tel aan het einde van de dag eens hoeveel je er uit haalt.


Olijfolie: Het bakken van vlees e.d. doe je meestal in een boter of olie. In dit voorbeeld olijf olie. Per eetlepel 85 kcal. Nu kun je denken dat je hier alleen maar ik kookt. Maar een groot deel van de olie trekt in en eindigt op het product in de pan en moet je dus wel degelijk meetellen bij je totale dagelijkse calorieën.


Sausjes zoals mayonaise: Veel mensen begrijpen dat mayonaise vet is. Als ik echter doorvraag waarom ze de mayonaise bij hun tosti niet hebben ingevuld krijg ik wel eens te horen: “Ja maar dat is zo veel toch niet?” of “Dat valt toch in het niets met de tosti”. Maar hoe je hier ook over nadenkt. Het is en blijft een voedingsproduct die voedingswaarde bevat. Dat betekent dat je de calorieën zeker moet meerekenen. Mayonaise zelf is erg vet en daarom hoog in calorieën. Een stevige eetlepel levert al snel 220 kcal op! En ik zie wel eens mensen zo enthousiast opscheppen dat ik mij afvraag waar meer kcal in zit: De maaltijd of de saus?!?!


Stel nou….

Dat je inderdaad niet bewust bent van deze calorieën. En op een heerlijk luie zonnige zondag nuttig je onder andere:


- 3 cappuccino’s met suiker

- 1 verse jus d’ orange bij je gebakken eitje (olijfolie)

- Een eetlepel mayonaise bij de tosti in de middag

- ’s avonds bak je je kip in olijfolie

- En als je je broek in de was gooit moet je daar eerst 5 Anti-flu papiertjes uithalen


Dan zou je in dit voorbeeld 793 kcal meer energie binnen krijgen dan gepland en dan waar je bewust van bent. Het is heel gangbaar om een energie tekort van rond de 500 kcal toe te passen. In dit voorbeeld zou dit dus betekenen dat je niet afvalt maar dat je zelfs aankomt! Overdreven voorbeeld? In de praktijk kom ik voorbeelden tegen waarbij men 1000-1200 kcal meer consumeert dan gedacht.


Bewust worden

Bij Kaats Coaching leren we coachees bewust te worden van deze verborgen calorieën zodat ze niet meer verborgen zijn. Hierna passen we manieren toe om hier mee om te gaan. Vaak zitten er veel producten met extra calorieën tussen die iemand niet eens mist. Deze worden direct uit het voedingspatroon gehaald. En soms vinden we iets toch best lekker en gaan we samen op zoek naar passende alternatieven of accepteren we de calorieën. Dit alles afhankelijk van de persoonlijke behoefte en wensen van de coachee.

Wil je ook op een persoonlijke en bewuste manier met je voeding, lifestyle en training omgaan? Ook in deze bijzondere periode? Dan is online coaching wellicht iets voor jou.

89 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle

bottom of page