• Kaats Coaching

Waarom je nu NEAT zo makkelijk afvalt


De lock-down periode heeft op iedereen wel iets van invloed. De een werkt beperkt door en de ander werkt thuis. Maar een ding geldt voor iedereen: Je kan niet vrijblijvend naar de sportclub, uit eten, op stap of simpelweg bekenden bezoeken.

De lock-down kan ook invloed hebben op je gewicht. En dat is wel even iets om bij stil te staan als jij momenteel, geef het een naam, aan het droogtrainen, afvallen of cutten bent. Dit komt door een verlaagde NEAT.


N.E.A.T

N.E.A.T staat voor Non Exercise Activity Thermogenesis. Dat wil zeggen: Alle dagelijkse lichamelijke activiteit die energie kost op het sporten na. De kans dat die in deze periode behoorlijk lager ligt is aanwezig. Veel coachees die ik spreek die werken net als ik vanuit huis en hebben veel minder beweging dan voorheen. Als ik alleen al naar mijzelf kijk kan ik dat alleen maar beamen: Voor de lock-down was ik 6 dagen per week op pad om te werken, bezocht ik met regelmaat mijn ouders en vrienden en ging ik elke week wel ergens lunchen met mijn vriendin. Momenteel werk ik vanuit huis en heb ik alles wat ik nodig heb binnen handbereik. Waar ik dagelijks voorheen makkelijk dagelijks 15.000 stappen zette zou ik nu, als ik hier niet bewust mee zou omgaan maximaal 3000 stappen zetten. En daarmee ligt mijn N.E.A.T in deze periode behoorlijk lager.


Voorbeeld

Stel dat jij, in je normale dagelijkse ritme een N.E.A.T hebt van 2400 kcal. Je hanteert een energie tekort want je wilt afvallen en consumeert (De energie van sport sessies even achterwege gelaten) 2000 kcal.

In de lock-down periode zet jij ten opzichte van voorheen geen 17.000 maar 2.500 stappen en zit je voornamelijk stil. Je N.E.A.T. ligt nu op 1800 kcal. Dat is lager dan het kcal budget van 2000 kcal wat jij voorheen consumeerde om af te vallen. Dat betekent dat jij in dit voorbeeld zelfs aankomt terwijl je het idee hebt dat je de hoeveelheid eet die nodig is om af te vallen. Dat is even zuur!


Bewust meer bewegen

Beweeg jij momenteel ook minder dan voorheen? En merk je het effect daarvan op je gewicht? Je zou dit kunnen oplossen door minder kcal te consumeren. Op papier een snelle en effectieve oplossing. Echter zit er ook wel een bodemgrens aan “minder eten”. Op den duur ga je dan veel meer trek krijgen waardoor jij je dieet minder goed volhoudt. En als je op een erg laag kcal budget komt zal je voedingsstoffen gaan missen waardoor je lijf minder goed functioneert en je je gezondheid op het spel zet.


Als je voor de lock-down een bepaalde hoeveelheid at om af te vallen wat je A. goed volhield en waarmee je B. ook resultaat haalde. Zou ik adviseren om de onbewuste beweging die je had simpelweg door je dagelijkse routine in deze periode te compenseren. Door bewust te bewegen: Sta ’s morgens vroeg op en wandel 10.000 stappen. Zet een leuke podcast op of geniet van de ochtendrust. Door in de ochtend vroeg te lopen kan jij je makkelijk aan 1,5 meter afstand van anderen houden en begin je de dag al goed met voldoende bewegen.


Zo sluit je energiebehoefte goed aan bij de periode voor de lock-down en veranderd er zo ook niet zo veel wanneer het dagelijks leven weer terug naar normaal gaat. Hierdoor is het hanteren van je energiebalans vrij consistent en daardoor makkelijker vol te houden.

19 weergaven
schild-monochrome-white.png

Online Coaching

Training | Voeding | Lifestyle